Users Also Read

MCQ's Search Engine

Electrical Engineering

Mechanical Engineering

Civil Engineering

Automobile Engineering

Chemical Engineering

Computer Engineering

Electronics Engineering

Medical Science Engg

#
How to Calculate the charging Time and Charging current for battery Charging?

Easy Battery Charging Time and battery Charging Current Formula for Batteries. ( with Example of 120Ah Battery).

Battery Charging Current and Battery Charging Time formula

Here is the formula of Charging Time of a Lead acid battery.

Charging Time of battery = Battery Ah / Charging Current

T = Ah / A

Example,

Suppose for 120 Ah battery,

First of all, we will calculate charging current for 120 Ah battery. As we know that charging current should be 10% of the Ah rating of battery.

so charging current for120Ah Battery = 120 x (10/100) = 12 Amperes.

but due to losses, we can take 12-14Amperes for charging purpose.

suppose we took 13 Amp for charging purpose,

then charging time for 120Ah battery = 120 / 13 = 9.23 Hrs.

but this was an ideal case…

practically, this is noted that 40% of losses ( in case of battery charging)

then 120 x (40 / 100) = 48 …..(120Ah x 40% of losses)

therefore, 120 + 48 = 168 Ah ( 120 Ah + Losses)

Now Charging Time of battery = Ah/Charging Current

168 / 13 = 12.92 or 13 Hrs ( in real case)

Therefore, an 120Ah battery would take 13 Hrs for completely charging ( with 13A charging current).

Battery Charging Current and Battery Charging Time formula

Here is the formula of Charging Time of a Lead acid battery.

Charging Time of battery = Battery Ah / Charging Current

T = Ah / A

Example,

Suppose for 120 Ah battery,

First of all, we will calculate charging current for 120 Ah battery. As we know that charging current should be 10% of the Ah rating of battery.

so charging current for120Ah Battery = 120 x (10/100) = 12 Amperes.

but due to losses, we can take 12-14Amperes for charging purpose.

suppose we took 13 Amp for charging purpose,

then charging time for 120Ah battery = 120 / 13 = 9.23 Hrs.

but this was an ideal case…

practically, this is noted that 40% of losses ( in case of battery charging)

then 120 x (40 / 100) = 48 …..(120Ah x 40% of losses)

therefore, 120 + 48 = 168 Ah ( 120 Ah + Losses)

Now Charging Time of battery = Ah/Charging Current

168 / 13 = 12.92 or 13 Hrs ( in real case)

Therefore, an 120Ah battery would take 13 Hrs for completely charging ( with 13A charging current).